Tuesday, March 12, 2013

Ketupat Sotong - kelantan's signature dish

Assalamualaikum
Rabu biasanya blogger2 post wordless wed...ini hari aku x wordless, aku wordlots hehehe..
Semalam balik keje terus ke dapur, nyahbekukan sotong yang dibeli ari ahad lepad kt pasar borong, rendam beras pulut..nk buat ketupat sotong. Dah berapa hari dah en.F request nk makan, ari mgu br ni x sempat sebab aku sibuk siapkan tart orderan customers aku.
ok, skrg kul 1.44petang, lunch hour..aku xmo bazirkan masa..moh le kita tgk resepinya ye.
Bahan-bahan

12 ekor sotong saiz sedang/ besar (xnak kecik sbb sotong nanti mengecut, dpt saiz mini je kang)
2 genggam beras pulut (cuci, rendam dgn santan cair n sedikit garam dalam 1 jam)
2 cawan santan pekat
2 keping gula 'nisey (aku pakai yg kelantan/siam punya) yg melaka x layan hehehe
4 sudu besar gula pasir
secubit garam
daun pandan
lidi

Cara-cara:
Cabut kepala sotong, buang cat, mata n giginya. Toskan
pas tu ambik sotong tu, masukkan pulut yang direndam tadi sampai 1/2 penuh dalam badannya
pas tu letak kepala dan cucuk lidi supaya tak tanggal
susun dalam periuk, letak santan 1 1/2 cawan, gula, nisey', garam dan daun pandan. Masak dgn api sederhaha, air sotong akan keluar.
Jgn masak lama sbb kalo lama sotong liat. biasa aku masak dalam 20 minit gitu, agak2 pulut dh masak, masukkan baki santan..biar mendidih kejap, perasakan manis n lemaknya, dh siap.
mudah je kan..silalah cuba

No comments: