Assalamualaikum...
Lama betul tak hapdet, sorry sangat sebab internet kt umah mmg harreeemmm tak bukak. Kat ofis pulak dia sekat tau, nakal org BPM ni, macam mana aku nak clearkan sawang sumer.
Oklah tak yah cakap banyak, jom check tgk mcamana nak masak pengat tapai yang best ni...feveret kawe nih. Biasanya makanan authentic kelantan ni dimakan ketika bulan puasa. Memandangkan bulan puasa dh lepas so oleh je makan time minum petang, or buat desert kalo ada mkn2 kt umah. Penggemar tapai ubi mesti suka punya, biasalah lari dari kelainan, asyik makan tapai ubi mentah/letak dlm cendol/goreng, meh try buat yang ni
Anda pun boleh jadikan ia feveret anda juga hehehe (cam iklan pulak)
Bahan
1 bungkus tapai (dlm 4-5 ketul)
1 cawan santan/ 1 kotak santan segera jemana M&S
3 sudu makan gula (ikut manis) - rasa dulu santan, sebab tapai dh manis. Ikut tekak masing-masing
secubit garam
daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
Masak santan+daun pandan+bunga cengkih dengan api sederhana hingga mengelegak. Kacau sentiasa supaya santan tak pecah minyak. Masukkan tapai, kacau perlahan-lahan takut tapai hancur. Letak garam. perasakan, jika tak cukup manis, boleh tambah gula.
Sejukkan dalam peti ais sebelum makan..mmg marbeles.
Selamat mencuba!
Daaaa....
No comments:
Post a Comment