Assalamualaikum...
Salam hari Khamis sumer, yeay!ari ni ngan esok je keje, pas tu cuti 2 hari..
Semalam sempat intai blog blogger masakan dari Indonesia,(alamak lupa lak namanya, jika terbaca,mohon ijin ya kongsi di sini, enak banget) jumpalah satu resepi..cornflakes cookies. Teringat pulak byk balance marjerin n cornflakes baki buat biskut utk raya aidilfitri lepas. Lagipun, stok biskut untuk cemilan + bekal anak-anak ke sekolah dah habis.
Gagahkan jugak lepas tidokan Farha Nur Adelia, pergi ke dapur dh jam 12.30 tengah malam...nasib baik resepinya simple dan bentuknya pun main campak atas dulang jer. Kul 1.15 pagi.
Rasa biskut yang kaya dengan cornflakes la, dh namanya biskut cornflakes kan hahaha, tak manis sangat, rangup...kalau pakai butter lagi harum nih, nasiblah sbb aku nk abeskan stok marjerin daisy hehehe, apapun, mmg sedap and patut cuba. Meh kita tgk resepinya:
Bahan:
400g mentega (aku pakai marjerin je)
200g gula halus
2 biji kuning telur
400g tepung gandum (ayak)
250g cornflakes (aku masukkan tanpa ramas, kalalu nk kecikkan kepingan, boleh ramas kasar)
1 st esen vanilla
Cara:
Putar mentega, gula, telur dan esen vanilla hingga putih. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Masukkan cornflakes dan gaul rata. Atur atas dulang, nk bulat dgn tangan boleh, aku punya just pakai 2 sudu, bentukkan sikit. Saiz ikut suka. Bakar dlm oven yang dipanaskan terlebih dahulu 160'C selama 15 minit/ hingga kekuningan.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
* cookies ni juga sedap kot kalo tambah aksesori lain cam kekacang, kismis n etc.
Selamat mencuba, ni pun aku duk mengunyah lagi kt ofis, apa ke jadahnya bawak 1 bekas kalo nk simpan sajork hehehe. Jumpa next time, daaaa
No comments:
Post a Comment