Malam tu godak apa2 bahan kt dapur, terbuatlah blueberry cheese tart nih, leh jgk bwk g opis esok, abang n adik pun blh bwk bekal g sekolah. jom kita tgk mcmana nk buat tart yang sedap nih...
kulit dia, dh siap bakar, tgu nk isi filling
okeh, dh siap bakar, boleh sejukkan n makan dah
okeh, dh siap bakar, boleh sejukkan n makan dah
wrap utk bawak ke opis, sape nk tempah boleh la
Ok kt sini resepinya. Resepi ni pun aku dpt kt internet, lupa dh dari mana sumbernya, kepada pemunya resepi ini, saya mintak izin ltak kt sini ye:
Bahan Pastri
450g tepung gandum -ayak
450g tepung gandum -ayak
250g butter - potong kiub
100g gula halus
1 biji telur
2st air
1st esen vanilla
Gaul tepung n butter dgn hujung jadi sampai jadi serbuk. Tambahkan gula, telur, esen vanilla n air sampai jadi doh. Tekan dalam acuan tat n bakar sehingga masak-saya pakai 170C selama 10-15 minit-bergantung pp oven masing2.
Bahan Filling
Jem blueberry
250g cream cheese
50g butter
1 biji telur
60g gula halus
Gaul semua bahan hingga sebati. Masukkan dalam piping beg uk senang paip. Mula2 letak jem kt dalam kulit tat )saya letak jem dlm piping beg, senang nk paip), pas tu letak cream cheese, pas tu hias dengan jem kt atasnya ikut suka/kreativiti. Bakar semula hingga inti agak kering.
Siap.
TERIMA KASIH:)
No comments:
Post a Comment